Driftsäkerhet

Driftsäkerhet är hur man undviker datorhaveri som beror på trasig hårdvara och trasig mjukvara.

Värmeproblem

Pilla inte i datorn i onödan. Rör aldrig elektroniken. Se till att strömkabeln är utdragen om du ska in i datorn. På bärbara ska batteriet plockas bort.

Gör rent fläktar regelbundet, kolla var 6e månad om det finns damm och korrigera tiden mellan kontrollerna efter dammängden. Gör rent med tops och tryckluft och dammsugare. Vidrör ej elektroniken med dammsugaren. Låt inte fläktarna snurra av lufttrycket alltför mycket.

Magnetfält

Alla elkablar har magnetfält. Lägg inte ihop strömkablar med datakablar. Exempel på datakabel är nätverkskablar, telekablar, usb-kablar. Strömkablar är de som är anslutna till ett vägguttag.

Använd inte en extern stor fläkt, de har stora magnetfält som datorn inte gillar.

Ha inga motorer eller annan onödig elektronik i närheten av din dator. Luta inte datorn mot ett element.

Jordat

Se till att datorn får ett jordat eluttag.

Hårddisk

Idag finns det två sorters hårddiskar. De med roterande skivor och de som lagrar på statiskt flash-minne och som kallas för SSD. Alla hårddiskar kan gå sönder men SSD är mindre ömtåliga. De är dessutom mycket snabbare, och dessvärre mycket dyrare.

Externa hårddiskar och USB-minnen

Stäng av datorn eller gör en säker borttagning innan du drar ut USB-kabeln. 

Anslut endast hårddisken eller USB-minnet när du ska använda det, låt det inte sitta i för jämnan. Jag får många hårddiskar som ramlat och är helt omöjliga att rädda. USB-minnen som sparkats av och är helt förlorade. 

USB-minnen och externa hårddiskar förvaras med fördel i ett kassaskåp.

Undvik stora externa hårddiskar som kräver extra strömförsörjningsadapter (transformator). Om transformatorn går sönder får du problem att hitta en ny. Välj istället en liten hårddisk som enbart drivs av USB-kabel.

Ha aldrig med dig en extern hårddisk på resan. Använd istället USB-minnen.

Skrivare

Se om du klarar dig utan skrivare. Till exempel genom att skriva ut till PDF-filer.

Om du behöver en skrivare rekommenderar jag i första hand en svartvit laserskrivare. De kostar under 1000 kr.

Välj: HP, Samsung eller Brother och kontrollera innan köpet att skrivaren fungerar med Ubuntu och att det finns laserpatroner att köpa och vad de kostar. Använd vanligt kopieringspapper, använd inte blankt papper eller OH-film.

Undvik bläckstråleskrivare. Patronerna torkar, patronerna räcker inte långt, bläcket torkar igen munstycket.

Om du nu nödvändigtvis måste ha en bläckstråleskrivare kan jag rekommendera HPs enklare skrivare. Undvik alltid Epson på grund av att de inte har munstyckena i patronen.

Undvik att skriva ut egna fotografier. Det blir inte i närheten så bra och beständigt och billigt som ett fotolabb kan göra det. Kolla på fotolabo eller liknande tjänster. Sök på ”Framkalla fotografier över internet”. Du får hem bilderna och ett inbetalningskort.

Trådlösa möss och tangentbord

Numera är det ganska OK batteritid på trådlösa tangentbord och möss. Men vill du ha optimal driftsäkerhet är det fortfarande tangentbord och mus med sladd som gäller, och de ska anslutas med USB.

Moderkort

I en stationär dator finns alltid ett moderkort. Välj i första hand ett moderkort från Gigabyte som har Ultra durable 3 eller senare. Det betyder att alla kondensatorer är av en mycket bra typ. Och att moderkortet har en effektiv kylning.

Moderkortet ska givetvis ha passiv kylning. Undvik att ha för mycket finesser på moderkortet.

Grafikkort

Om du inte spelar är det en fördel att ha grafikkortet inbyggt på moderkortet.

Om du spelar, välj ett OK grafikkort med passiv kylning från Gigabyte som har Ultra durable 3 eller senare.

ATI eller nVidia gör det samma numera, välj någon av dem.

Minne

Undvik att ha snabbare minnen och underklocka dem. Det blir inte säkrare. Använd istället den hastighet på minnen som moderkortet vill ha. Se till att minnena sitter i de socklar som i första hand rekommenderas i moderkortets handbok,

Ha alltid lite mer minne än du gör av med.

Överklocka

Du blir inte gladare av att överklocka maskinen och låta den gå 20% snabbare. Det enda som händer är att maskinens marginaler försvinner och du riskerar att få datorhaveri vid nästa värmebölja.

Undvik även att underklocka maskinen. Den blir inte mer stabil av det. Låt den köra i den hastighet den är designad för.

Operativsystem

Dela upp hårddisken med en del operativsystem och en del med användardata.

Ubuntu kan då ominstalleras helt och alla inställningar ligger kvar i användararean.

Detta kan bara göras med Ubuntu.

Uppdatera bios och drivrutiner

Laga inte något som fungerar. Du ska undvika att uppdatera BIOS så länge din dator fungerar. Ifall den börjar få problem kan du se på moderkorttillverkarens hemsida och deras forum om det rekommenderas en BIOS-uppdatering.

Samma sak gäller drivrutiner. Om du har ett stabilt system ska du inte uppdatera drivrutinerna i onödan om inte det rekommenderas av tillverkaren. Var försiktig med att uppdatera drivrutiner från Windows update. Det händer ibland att man får mer problem än tidigare. Däremot har jag aldrig fått problem av uppdateringar i Ubuntu.

Förhandstittar och betaversioner

Programvara som inte är färdig bör du indvika helt och hållet.

DVD-brännare

Ibland är det hopplöst problematiskt att få till en fungerande DVD-bränning på en Windows-maskin. Fundera på om du verkligen måste lagra på DVD-skiva eller om du kan överföra materialet via internet istället eller lagra på USB-minne.

Att lagra film på Video-DVD är numera helt ute. Mer om det i artikeln om datasäkerhet.

Kör du Ubuntu har du ingen användning av en DVD-brännare. Hela operativsystemet installeras med fördel från ett USB-minne eller ett SD-minneskort, eller från nätverket. I Ubuntu installeras alla program från internet.

Diskettstation

Dagens datorer har inte diskettstation. Du kan med fördel montera bort den, ta bort kabeln och stänga av den i moderkortets inställningar. Då drar datorn mindre med ström och du får bättre cirkulation i lådan.

USB-hubbar

Ibland räcker inte USB_portarna på datorn, du skaffar då en USB-hub. Undvik att ansluta hårddiskar, scanners och USB-minnen (inkl MP3-spelare såsom iPod mm)  till en sådan hub. Dessa tre saker kan få fel i dataöverföringen.

Hubben används bäst med långsamma tillbehör såsom tangentbord, mus, numeriskt tangentbord, utskrift, GPS-klocka.

Server i garderoben

Ett tag var det populärt att ha en server i garderoben. Numera kan du istället använda en nätverksansluten hårddisk för att dela filer i nätverket, ha en FTP-server, ladda Torrents mm. En nätverksdisk är mindre, kostar mindre, drar mindre ström, utvecklar mindre med värme. Du får mindre med problem jämfört med en server.

CharZam