Introduktion till Chrome OS
Google Chrome OS är ett eget operativsystem där det i stort sett bara finns en webbläsare.
Poängen är att alla program finns som hemsidor på nätet. Du kan med ditt Google login logga in på vilken Chrome OS som helst och börja jobba med dina saker.
Exempel på webbprogram är pixlr.com där du kan redigera dina bilder, Microsoft Outlook.com där du har ett officepaket med kalender.
Sporten med Chrome OS är inte att bli beroende av Google, Microsoft, Apple och Facebook även om du med lätthet kan använda deras tjänster. Nej sporten är att kunna klara sig bra på enbart webbapplikationer.
Google har ett ställe som heter Webstore där du kan läsa om alla webbapplikationer som finns där. Du är på inget sätt begränsad till dessa, nej du kan surfa till vilken webbapp som helst i världen och använda den.
Men finns det då ingenting annat än en webbläsare i Chrome OS? Jo det går att ansluta USB-lagringsenheter och komma åt filerna med den enkla filhanteraren. Med den kan du kopiera och flytta filer mellan lagringsenheter och till den interna lagringsenheten. Du kan också starta en film eller visa en bild men stödet begränsas till de absolut vanligaste codecarna, den är i stort sett värdelös. Nej film ska ses strömma från nätet.
Du kan också para ihop Bluetoothsaker med datorn. Jag har fått musen att fungera men inte min telefon. Där får jag koppla in kabeln i telefonen för att överföra bilder.
Garmin GPS då? Jo nyare Gramin är filbaserade och dyker upp som en lagringsenhet. Mer om detta kommer när jag testat det.
Utskrifter är en annan sak som kan vara bra att kunna. Det går alltid att skriva ut som PDF. Google har en del lösningar som jag ännu inte testat.
Inget internet? Det går att använda en del program i offlineläge.