Vilket operativsystem är bäst för vad

Jag har använt Windows sedan 1994, först för allt men sedan 2007 enbart för spel. Jag har sedan 2007 använt Ubuntu Linux på min stationära dator för att göra allt utom spel. Sedan 2011 har jag kört MacOS på jobbet och på min bärbara dator. Jag kan säga att jag har en viss erfarenhet av alla tre operativsystemen. Jag har mellan 1996-2002 arbetat med Microsofts serverprodukter, 2002-2011 reparerat Windows-datorer.

Under många år har trenden varit att datorer i allmänhet minskat i försäljning till fördel för mobila telefoner och viss mån surfplattor. De smarta telefonerna har helt tagit över många sysslor och många människor har inte ens en dator, de klarar sig bra med en smart telefon. En mängd med saker är absolut enklare att göra på en telefon än på en dator. Telefonen har appar (installerade program) som gör den mindre beroende av internet.

En annan trend är att exakt samma program finns till alla tre operativsystemen.
Java har länge varit univeralplattformen för att skriva program som körs överallt. Det finns även andra populära plattformar, till exempel Electron. MacOS, Linux och Windows kan alla köra: Spotify, Firefox, Opera, Chrome, Thunderbird, PHP, MySQL, PHP Storm, LibreOffice och mängder med program som finns till alla tre systemen.

En tredje trend är att nyutvecklade program inte installeras, de körs istället i din webbläsare.
Istället för att du ska hålla på med installationer och uppgraderingar av program så kan du helt enkelt surfa in till ditt program och du har då senaste versionen. En del tjänster är gratis med annonser medan andra finansieras med en prenumeration.
Framgångarna för Google Chrome OS där hela operativsystemet är en webbläsare visar att det går alldeles utmärkt att klara sig med enbart en webbläsare.

En fjärde trend är samarbete. Tiden då man skickade filer på epost eller delade dem på dropbox är sedan länge förbi. Data skrivs istället in direkt där den gör nytta och är omedelbart tillgänglig för din samarbetsgrupp. Här ser vi programvaror som Trello, Jira, Confluence, och förstås alla ekonomisystem, sociala plattformar osv. Behovet för de gamla officepaketen har minskat.

Officepaketen lever trots allt kvar, men i webbversioner. Microsoft har sedan länge gjort en webbversion av sitt officepaket och kommer med tiden att lägga ned det installerbara officepaketet. Google har sin Google Docs som alltid varit en webbapplikation.
Problemet med officeprogram är att de är universalprogram som man tar till i brist på bättre. Ska man driva ett projekt och inte vill använda Jira eller Trello, då kanske det är frestande att starta upp projektet i ett Officedokument.

En annan trend som mobiltelefonen infört är optimeringar. Även desktopprogram drar nytta av optimeringar för att kunna köras på enklare datorer och för att få längre batteritid.

Ett område där datorn är oslagbar är avancerad 3D rendering, videoredigering, ljud sequencing. Men här har vi tappat det stora flertalet av användarna som inte ägnar sig åt detta. Gruppen är något vidare om man lägger till de som använder enklare program för videoredigering, bildredigering och ljudredigering – de håller till på telefonen.

Men var spelar folk? Allra vanligast är att man spelar och spenderar pengar på spel via mobiltelefonen. PCn med Windows generar också mycket pengar till branschen. Konsollerna (TV spelen) har också ett bra fäste bland konsumenterna.
Vill man spela datorspel då är Windows 10 det självklara valet.

I många fall gör det detsamma vilket operativsystem du använder. Om ett operativsystem säger ”-Jag har den här funktionen” så säger de andra ”-Samma här” eller ”-Jag har löst det så här istället”.

Det finns en situation där du kan känna dig tvungen att välja ett specifikt operativsystem. Det är när du måste köra ett visst program som bara finns till ett operativsystem. Om du hamnat i den här situationen kan jag tänka mig att du vill köra ett väldigt gammalt program som inte finns i webbversion. Även här finns vägar runt det. Du kan köra VirtualBox. Med VirtualBox kan du köra Windowsprogram på Mac och Linux, du kan köra Linuxprogram på Windows och Mac.

Även om operativsystem är lika varandra så finns det andra argument som kan få dig att välja det ena eller det andra, eller så blir det vad det blir. Om du köper en PC, då får du Windows. När Windows kraschar kanske du inte vill spendera tid och pengar på att få igång det igen och installerar då Linux. Om du köper en Mac, då får du MacOS.

Inköpet av en dator med operativsystem är en kostnad. En annan abstrakt kostnad är vad det kostar i produktionsbortfall och omkostnader när datorn strular. Här är en gammal artikel där IBM satsar på Mac för att det är mycket billigare i längden.

Vad kommer att hända med desktopdatorn? Först så är desktopdatorn i stort sett redan död. Den bärbara datorn har nästan helt tagit över, öven bland gamers som kräver prestanda. Vi har en liten grupp som behöver extrem prestanda för rendering av olika slag, vi har gamers. Övriga ligger i ett område där det fungerar med i stort sett allting från bärbar till ultralätta till hybrider och kanske även Chrome OS/surfplatta.

Vad kommer att hända med den bärbara datorn? Vi kommer att se chippen som normalt finns i mobiltelefoner att användas i bärbara datorer. Det kommer att medföra betydligt längre batteritid. Det kan till och med bli så att den bärbara datorn blir en bluetooth enhet som du ansluter till telefonen för att få styrplatta, högtalare, tangentbord, webcam, mikrofon, och en större bildskärm. Den bärbara datorn behöver då inte köra några program eller lagra något.

Datorspel? Välj Windows.
Övrigt? Välj vad som helst.

Comments are closed.

CharZam