Långtest Apple Watch 3

Nu har jag haft min Apple Watch 3 ett tag och börjar se vad jag använder den till. Apple watch är dyra men nu går det att få en watch 3 för 2500 kr på bland annat ElGiganten.

Apple watch 3 är ett armbandsur som är en dator. Operativsystemet är WatchOS 6 och du kan lägga in fler appar via en iPhone. På iPhone laddar du ned en app för Apple Watch som heter ”Watch”. Där kan du sedan byta urtavlor, söka efter appar och göra app-inställningar.

Klockan Apple Watch 3 får all internetdata såsom e-post och meddelanden, samtal mm via mobiltelefonen.

Vad jag använder i klockan

Här är de saker jag fortfarande använder i klockan.

Trådlösa hörlurar

Det går att koppla trådlösa hörlurar direkt till kockan via Bluetooth. Jag använder Urbanears Athens eftersom de är helt vattentäta. Men de duger bara för att lyssna och inte för att prata så jag använder dem enbart under träning. Jag kan lyssna på musik som är nedladdan i klockan och behöver inte ha telefonen i närheten.

Urbanears Athens får bli en helt egen recension.

Se tiden

Apple Watch är en klocka. Du kan se tiden med stora tydliga siffror. Du kan ändra urtavla och få visare eller extra stora siffror. Jag har en urtavla som även visar datum, batteristatus och har snabbknappar för att läsa epost, meddelanden och ringa. Du väljer urtavla i klockan eller via telefonen.

Se epost och meddelanden

Jag behöver inte kolla i telefonen om det kommit meddelanden. Det durrar runt handleden när något kommer och det är snabbt och smidigt att se vad det är.

Skicka meddelanden med Siri

Du kan välja en kontakt och skicka ett meddelande genom att diktera. Det går betydligt snabbare än att skriva meddelanden och det är ganska exakt. Det gäller att vara tydlig och prata i normal samtalston och undvika slang då blir resultatet riktigt bra. Jag älskar att under löpartävlingar snabbt kunna prata in ett meddelande till min fru och tala om hur det är och var jag är.

Svara i telefonen

Har jag hörlurarna i telefonen så svarar jag förstås via ett knapptryck på sladden. Ligger telefonen någonstans i närheten i någon jackficka aller om det var väskan så är det enklare att svara i klockan och prata direkt in i klockan. Omgivningen hör hela samtalet.
Har du bluetooth headset på dig och aktivt så används det.

Ringa med klockan

Det går snabbt att ringa upp den man vill prata med via klockan. Antingen via Siri. ”Ring mamma” eller via bildskärmen där du kan välja en kontakt, en favorit eller slå in numret.
Har du bluetooth headset eller hörlurar till telefonen på dig så används det men annars pratar du direkt in i klockan.

Vägbeskrivningar

Klockan har inbyggd GPS. Den vet var du är någonstans.
Om du startar appen ”Kartor” i telefonen så kan du sedan lägga telefonen åt sidan och följa anvisningarna i klockan.

Du kan också direkt i klockan välja en av dina favoritplatser eller söka efter en plats via diktering i Siri. Du har också en lista med de senaste platserna du har använt och kan snabbt välja en igen.

Perfekt att ha om du vill hitta tillbaka till ditt hotell.

Du kan också se en karta i klockan över var du är just nu. Med hjulet på sidan av klockan kan du zooma in/ut och du kan även panorera kartan med fingrarna.

Spotify

Det går att styra Spotify från telefonen. Jag har just nu inget abonnemang och får då höra en del reklam. Det går att styra musikuppspelningen via klockan. Vet inte om det går att göra mer saker om man har ett abonnemang. Kanske går det att ladda ned musiken i klockan.

Musik

Du kan styra musikuppspelningen för musik som ligger på telefonen. Även om du har Bluetooth hörlurar kopplade till klockan så kan du ändå höra musiken från mobilen till klockan till hörlurarna.

Du kan också ladda ned musik till klockan och använda bluetooth hörlurar med klockan utan att ha en telefon i närheten. Jag använder det här på träning och det fungerar toppenbra.

Byta spår och volym görs på bluetooth hörlurarna eller via Siri eller via skärmens gränssnitt.

Sveriges radio

Sveriges radio är tekniskt i framkant. Om du installerar deras app på telefonen så får du även en app i klockan där du kan styra uppspelningen av radio och hitta program att lyssna på. Fungerar riktigt bra. Skönt att slippa ta upp telefonen för att hitta det man vill lyssna på.

Säkerhet

Tvåfaktors authentication är standard numera. Användarnamn + lösenord + teporär kod som du får från en app. Koderna är beräknade efter en standard och det finns ett flertal appar som erbjuder denna standard. Jag tycker det är bekvämt att få fram en kod direkt i klockan när jag behöver logga in på en site på datorn.

Authy har den bästa appen för detta.

Logga in i MacOS

Nya Mac datorer har en fingeravtrycksläsare som gör det snabbt och enkelt att logga in. Lite äldre macar har inte detta men istället går det att logga in automatiskt med klockan. I klockan har du en pin-kod och den behöver du ange efter att du tagit på dig klockan. Sedan vet klockan att du burit den hela tiden och inte lagt ifrån dig den. Nu räcker det att tyfta på locket på din Mac för att klockan ska logga in dig. Du får en vibration på armen och ett meddelande att du är inloggad. Mycket praktiskt.

Ficklampa

Det finns en snabbknapp som gör att skärmen lyser starkt vitt. Det fungerar som en enkel ficklampa. jag har haft nytta av den ett flertal gånger för att se serienummer på maskiner, för att hitta i mörkret.

Kalkylator

Det finns en liten enkel kalkylator i klockan som har de fyra räknesätten. Bekvämt att ha den där.

Vad jag inte använder i klockan

Det finns en hel del finesser som jag inte använder.

Hitta min cykel

Hur tusan kan klockan hitta min cykel. Kanske vet den att jag cyklar och sedan minns var jag slutade cykla och kan leda mig dit igen. Ganska snart visade det sig att appen kan hitta menscykeln. Jag är inte målgruppen. Men att hitta cykeln/mopeden/skateboarden vore coolt.

Andas

Det var kul i början att appen påminde mig om att andas och gav mig ett uppdrag med djupa andningsöningar. Men till slut var det inte så kul att bli avbruten medan jag höll på med något komplicerat på jobbet. Slutade använda appen och till slut stängde jag av notiserna från den.

Röstmemo

Har inte använt röstmemo alls. Vill jag komma ihåg något skickar jag ett meddelande till mig själv och dikterar med Siri. Det verkar inte gå att spela in samtal enligt webben. Jag har inte testat och heller inte behövt det.

Walki talki

Man kan kommunicera med trådlös teknik med andra som har en Apple Watch och är i närheten. Inga telefonabonnemang behövs. Nu känner jag ingen annan som har en Apple Watch och det går ju att ringa istället.

Wallet och Apple Pay

Apple Pay hade varit kul att testa men till nyligen hade min bank inte detta. Nu har de stöd för ett av sina kort men inte det andra. Så jag behöver byta kort om jag vill ha detta.

ICA banken har inte Apple Pay ännu.

Fjärrutlösare

Du kan använda klockan som en sökare och fjärrutlösare när du tar bilder. Det går alltså att rigga telefonen och sedan se bilden i klockan. Du kan sedan ta en bild när du vill. Bilderna lagras i telefonen men kan ses i klockan.

Den här funktionen är antagligen praktisk om man har telefonen med ett litet stativ och gillar att själv vara med i arrangerade fotografier.

Väder

Tittar jag ut och det regnar så klär jag mig efter det och kan även snegla på termometern. Men det är bra ibland att veta om det finns risk för regn och snö senare.
Det finns två utmärkta appar du kan ha i telefonen. Den inbyggda ”Väder” och gratisappen ”Yr” som är från Norges motsvarighet till SMHI. Yr är populär eftersom de är mycket framåt på tekniksidan och har väder för hela världen.

Lika bra att konfigurera upp favoritplatser mm utifall man skulle vilja ha en prognos på stående fot i klockan.

Vad jag kommer använda klockan till

Det finns en del saker jag inte riktigt kommit igång med men som jag vill använda klockan till.

Träning

Jag är inne på min 35e säsong som löpare och har avverkat ett flertal klockor, GPS klockor och appar i telefon och klocka. Det jag vill ha på ett löppass är: tid, sträcka, hastighet i min/Km hittills på hela sträckan och hastighet min/Km på nuvarande Km hittills.

Jag har använt appen ”Träning” men inte satt mig in i hur det fungerar och mest blivit frustrerad. Eftersom jag även har en Garmin så använder jag den istället. men nu i och med denna recension gav jag ”Träning” en ny chans och den verkar ha lite bra grejer.

Appen ”Träning” kan modifieras så du får de fält du vill ha. Jag har ställt in ”Tidslängd”, ”Avstånd”, ”Glidande takt”, ”Snittakt”, ”Aktuell takt”. Sedan får man luska ut vad varje takt är.
Det vore coolt att se beräknad sluttid på loppet.

Det går att säga till Siri ”Träning utomhuslöpning” så tar den fram appen och du kan klicka igång.

Du kan starta och pausa genom att trycka på båda sidoknapparna samtidigt. Du kan också swipa till höger så har du ”Lås”. Då låses bildskärmen så du bara ser träningsapppen. Du kan också ställa in vilken musikspellista du vill använda som standard under träningen.

Jag ska ge den här appen en ny chans.

ICA Banken

ICA banken har en utmärkt app som fungerar på telefonen och i klockan. Dessvärre har jag inte ICA Banken men överväger den av flera skäl. Om jag gör bytet så blir det en egen recension.

Med appen i telefonen kan du göra alla bankärenden såsom att betala räkningar, flytta pengar, se saldon. I klockan kan du se snabbsaldo.

IFTTT

IFTTT = If Then then then. Med IFTTT kan du få saker att hända när något händer. Till exempel har jag satt upp att varje jämn timma uner arbetstid ska jag få ett meddelande om att dricka vatten.

IFTTT finns till telefonen och till klockan. Det krävs en del grottande för att få igång men det är många kul saker man kan göra. Några exempel:

  • När jag befinner mig på plats X och det är vardag och efter kl 16 då ska ett meddelade gå till aaa med följande text…
  • När jag säger till Siri ”Släck alla lampor” då ska en signal gå till Telldus som kör gruppen ”Alla lamport av”
  • Om det är vardag morgon och jag befinner mig utanför huset medan arbetsdatorn är kvar hemma skicka då ett meddelande till mig själv.

Det går att göra mycket kul med IFTTT. Fantasin och tiden man har sätter gränser för vad som går att göra.

På klockan får du notiser från IFTTT och du kan se widgets som du kan använda för att starta någonting.

Tile mate

Det finns bluetooth trackers du kan sätta fast på dina saker som ofta kommer bort. Sedan har du en app i telefonen eller klockan där du kan se var sakerna är och du kan pinga dem så de går att hitta lättare. Jag ville testa att ha en sådan på nycklarna, ryggsäcken, träningsväskan men efter att ha läst recensionerna så avstår jag.

Att kunna be Siri ”Hitta min telefon” och den får telefonen att pingla finns redan. Tänk om man kan be Siri att hitta de andra sakerna också.

Vad jag önskar det gick att använda klockan till

Pokemon GO

Niantic hade förut en app som assisterade till Pokemon GO i telefonen. Den lät väldigt praktisk men lades ned. Tråkigt. Hade varit kul att använda den.

Träning

Följa ett GPS-spår medan jag tränar / tävlar. På Stockholm marathon vet jag redan var alla Km skyltar kommer att vara. Klockan skulle kunna få en mer exakt angivelse på varje Km.

Mellantid – Det går inte att ta en mellantid. Det är extra viktigt vid intervallöpning när man vill vila 30 sekunder och sedan köra igen.

Det kanske finns någon träningsapp som gör allt detta. Har testat de fem vanligaste och det de har gemensamt är att de är irriterande på olika sätt. Kräver inloggning och knycker datat till deras servrar.

Bankapp

Önskar att min bank också hade en app som visade snabbsaldo precis som ICA banken.

Inköpslista

När jag går förbi en affär som har en produkt jag satt up på inköpslistan då skulle ett pling sitta fint. Möjligen går detta att fixa på något sätt med IFTTT.

Slutsats

Visst går det att klara sig utan en Apple Watch 3 men det vill jag inte. Det är oerhört bekvämt att ha allt detta på armen. Det jag tycker är bäst är enkelheten att kunna kommunicera med varandra via Siri. Gillar också att Apple stödjer sin hårdvara väldigt länge med nya uppdateringar. Både säkerhetsuppdateringar och nya funktioner.

 

CharZam