Infohub 10 år
Igår 2020-01-01 släppte jag version 1.2.4 av Infohub på Github.
Läs mer här: https://github.com/peterlembke/infohub
Testa här: https://www.infohub.se
Versioner: https://github.com/peterlembke/infohub/releases
Jag började skriva på Infohub 2010-01-01. Då hade jag en idé om vattentäta skott mellan komponenter så de inte kan påverka varandra.
Operativsystem
Idag är Infohub ett operativsystem du kör på din webbserver och i din webbläsare.
Fokus ligger på att du har kontroll över dina privata data och kan nå dina data på alla dina telefoner, surfplattor och datorer.
Framtiden
Närmaste framtiden för Infohub är att slutföra login och sessioner. Det är den sista viktiga pusselbiten i operativsystemet. Därefter kan jag fokusera mer på applikationer som ska köras i operativsystemet.
Trädet
Den stora grejen med Infohub ur ett användarperspektiv kommer att bli appen Trädet. I trädet lagras all din personliga data. Andra appar som är specialiserade på en liten del av din personliga data ser till att den delen av datat blir strukturerad i Trädet.
Du kommer att kunna lagra vilken data som helst och sedan kunna hitta den igen. Data ligger lagrad i anslutning till annan relevant data. Till exempel kan du starta med en behållare ”Jag” och sedan ”Intressen”, ”Böcker” och så vidare.
Om det finns en app som är specialiserad på en viss typ av data då kan du använda den om du vill. Exempel på appar kan vara ”Träning”, ”Kontakt”, ”Bugdet”, ”Utgift”, ”Hälsa”, ”Dagbok”, ”Sak”, ”Planering”, ”Recension”, ”Historia”, ”Plats”, ”Tilldragelse”, ”Abonnemang” och så vidare. Så fort det blir lite mer avancerad data och det finns vinster med att strukturera upp den då ska jag försöka skapa en app för det.
All känslig data är krypterad i din webbläsare och kan bara dekrypteras i din webbläsare. Servern kan inte dekryptera datat.
Inkomster
Jag tjänar inga pengar på Infohub. Det arbete jag lagt ned ligger nu på tusentals timmar under 10 år. Men tjänar jag verkligen inga pengar? Min kunskapsnivå och självförtroende har ökat avsevärt. Jag har blivit en bättre utvecklare på grund av detta. Det syns i lönekuvertet eftersom jag nu tjänar mer än dubbelt så mycket som för 10 år sedan.
Det vore kul att kunna arbeta mer med Infohub men det krävs att jag startar ett företag och aktiverar den affärsplan som jag redan har skrivit och tar en risk.
Ju mer jag gör klart innan jag aktiverar ett bolag ju mindre risk blir det. Å andra sidan lär jag fira 20 års utveckling innan det händer. Jag hade mitt eget bolag 2003-2005 och jobbade så hårt att kroppen inte ville vara med.
Snabbhet
Infohub har full kontroll över antalet förfrågningar, cacher, mängden data. Det gör Infohub snabbt, snålt och tillgängligt. Det går utmärkt att köra Infohub på enkla telefoner som har liten skärm med långsam och instabil internet.
Du behöver en webbläsare som är något så när uppdaterad. Infohub är testad på iPhone, iPad, Android 6, MacOS (Safari, Chrome, Firefox), Ubuntu Linux (Chrome, Opera, Firefox), Windows 10 (Firefox, Chrome) samt Raspberry Pi 3.
Utvecklingsproceduren
Jag har en utvecklingsprocedur för Infohub där jag tar tillvara på tiden så gått det går. Jag har inga datum när saker ska vara klara. Har ingen bugdet att hålla mig till. Det enda jag behöver tänka på är kvalitén. Proceduren tar tillvara på kvalitén och den kvalitetstid jag har.
Tid
Infohub är mitt hobbyprojekt och jag utvecklar det på fritiden när jag är någorlunda fräsch i huvudet. Infohub är inte mitt enda projekt. Jag behöver ständigt vidareutbilda mig i de verktyg och plattformar som vi använder på jobbet. Och för att hålla kroppen i trim spenderar vi många timmar på träning, mest löpning.
Planering
Jag är mycket noga med planeringen av Infohub och tänker mycket och ofta på lösningar. Det beror på att jag inte har så mycket kvalitetstid att utveckla på och kan därför inte slarva bort sådan tid. Det har gjort att jag blivit mycket bra på planering och att tänka till innan jag börjar.
Jag planerar mestadels i Trello. Den är toppen eftersom jag når datat från telefonen, plattan och alla datorer.
Labs
I Labs testar jag framtida funktioner som jag sedan överför till Infohub. Här startade saker som kompression, kryptering, indexering, markdown, spela ljud.
Med Labs kan jag spara tid genom att testa koncept först och låta dem mogna. Det spar mycket tid.
Historia
Grundidén till Infohub kom från mitt hobbyprojekt från 1990 att bygga hårdvara i moduler så en dator kan expanderas med mer processorer. Jag byggde modulbryggor, processorkort med MOS6800 och minneskort med statiska minnen och batteribackup. Det var roligt och tog mängder med tid.
Idag går det att använda billiga Raspberry Pi datorer och låta dem samarbeta. Infohub körs utan problem på en Raspberry Pi 3. Jag har planer att låta Infohub-servrar skicka meddelanden till varandra. Det här låter som ett vanligt Web API och det är det nästan förutom att Infohub har en standardiserad trafik så att servrarna inte behöver veta något om varandra.