1985 och Spectravideo 328

Under 1985 jobbade jag hela sommarlovet utom en vecka. Det blev otroligt mycket pengar för mig. Jag sparade givetvis allting, snåljampe som pappa kallade mig eftersom jag var så gniden och höll hårt i pengarna.

Jag hade varit hos min kompis Johnny och han hade en superhäftig dator som heter Spectravideo 318. Den hade sprites. Grafiska objekt som kunde läggas ovanpå skärmen. Man kunde ha ett antal sprites samtidigt på skärmen och jag blev helt svärsåld när man kunde detektera när de kolliderade, och allt styrdes med en avancerad basic.

Jag skulle ha en Spectravideo. När hösten kom var jag så stadd i kassan att jag kunde köpa en ännu värre modell som heter Spectravideo 328. Den hade ännu mer ram-minne 80 Kb (80000 tecken). Programmen lagrades på en bandspelare med vanliga musikkassetter.

Jag fullkomligt avgudade min fantastiska Spectravideo. Min VIC-20 förpassades till garderoben tillbaka i sin originalförpackning. Nu kunde jag skriva spel på allvar och kopiera dem till andra kompisar. Vi började byta spel med varandra.

Nu var det inte Spectravideo som blev mest populär trots att den var helt överlägsen en annan dator som fanns samtidigt. VIC-64 (senare döpt till Commodore 64) blev mer populär, och det hade givetvis att göra med att den hade många och häftiga spel som gick att köpa.

Efter ytterligare ett sommarlov hade jag pengar nog att köpa en Commodore-64. Mamma och pappa undrade varför jag ställde den nya datorn vid sidan av och fortsatte med min Spectravideo 328 som huvuddator. Nej du ska ha den nya datorn som huvuddator Jag packade ned Spectravideo 328 i sin originalförpackning och lade den på Vic-20 i garderoben.

CharZam