1986 Commodore 64

Jag hade köpt en ny dator 1986, en Commodore 64. Jag hade tänkt ha den enbart för spel och fortsätta programmera på min underbara Spectravideo 328, men mamma och pappa tyckte att jag skulle använda den nya datorn istället.

Den inbyggda basicen i Commodore 64 var eländig. Det hela blev mycket roligare när jag köpte ett cartridge som heter Simons basic. Den gav en mängd med grafiska utökningar till Basic och nu kunde jag göra kul program igen.

1986 var vi i London. Tottenham Cort road. Datorköparens himmelrike. Jag fick se alla obskyra datormodeller som aldrig nådde Sverige. Amstrad till exempel. Här köpte jag två cartridges och ett motherboard som kunde växla mellan cartridges. Vilket fynd. Helt fantastiskt.

En klasskompis påstod att hans bror gjorde spel i maskinkod. Jamen vad tusan tänkte jag, kan han kan väl alla. Jag skaffade två böcker: mapping 64 och en till bok som handlade om C64. Det gick riktigt bra och jag kunde göra allt jag ville med assembler till 6510 som processor heter i C64.

Jag jobbade nu så ofta det gick. Alla lov och extra på helger. Det gav mycket pengar och jag hade råd att köpa saker som mina vänner tyvärr inte hade råd med. Nu kunde jag köpa en diskettstation till C64 och mängder med disketter.

Vi bytte spel och nyttoprogram med varandra. Jag producerade mängder med program, bpde spel och nyttoprogram. Ett av programmen jag gjorde var en texteditor där man kunde lagra texterna på diskett och få dem listade inne i programmet.

Året är 1987 och några kompisar har spanat in Amiga. Nästa år ska jag ha en sådan.