1988, Amiga 500

Jag var tidig med att skaffa en Amiga 500 1988. Det var första modellen som hade ett överkomligt pris. 6500 kr fick jag betala för den. Nu drabbade det ingen fattig, jag jobbade mycket. Fick in pengar på studiebidraget, bodde hemma och hade busskort via skolan. Jag hade därmed inte en enda utgift.

Amiga 500 var efterföljaren till den ursprungliga Amiga 1000.

Nu hade jag en dator med grafisk display, mus och muspekare, inbyggd diskettstation för 800Kb-disketter. Ett minne på hela 512 Kb (En halv megabyte) var enormt mycket då.

Kickstart 1.3 var helt nytt.

Börja träna

Det var fantastiska spel till Amiga. Enastående grafik och ljud. Hela 1988 var ett förlorat år, jag bara spelade och spelade. Ingen programmering, ingen löpning.

Framåt hösten fick jag ett ultimatum av pappa. Antingen börjar du träna eller så åker datorn ut.

En sak vet jag, pappa håller vad han lovar. Jag började träna löpning. Lite i taget eftersom konditionen var usel. Jag sprang till en början 3 Km, sedan blev det 8 Km och till sist kunde jag springa 17 Km.

Alla träningspassen plitade jag ned på ett papper och berättade för pappa om framstegen.

AMOS

Jag hade saknat att programmera. Amiga var mer komplex än C64 och Spectravideo, jag kom liksom inte in i programmeringsvärlden. Plötsligt dök AMOS upp. Vilken fantastisk grej. Det är en avancerad Basic till Amiga som du kan göra precis allt med.

Amos kom med tillägg och även med 3D-funktioner. Jag köpte alla paketen och var helt såld. Det var fantastiskt att programmera i AMOS.

På den tiden hade alla funktioner ett eget kommando. Basic-språket i Amos hade otroligt många kommandon, och jag kunde använda dem.

Ett program jag skrev var ett ritprogram där du ritar med musen på skärmen. Alla rörelser sparas i en fil och kan spelas upp igen.

Jag skaffade massor med tillbehör till Amiga. Genlock för att lägga grafik ovanpå videosignal, framegrabber för att hämta in en videobild till datorn. Mer minne. Flera diskettstationer och till slut en 20Mb hårddisk. Jag uppgraderade den senare till 100Mb efter några år.

1991 köpte jag en ny Amiga, denna gång en Amiga 500+ med ännu mer minne och Kickstart 2.0

1992 blev det sista tillbehöret, en bildskärm 1084 som jag sedan hade i många år med min Amiga.

Det var först 1996 som jag packade ned Amigan. Jag hade en del PC-maskiner, men inget som gick att spela på.

1996 blev året då jag gick över till PC Windows, Visual Basic 3 och Playstation.