1990, IBM PC med MS-DOS

1990 var jag student på 4-årig teknisk. Vi hade mycket inlämningsuppgifter i programmering och jag behövde en PC för att göra dem.

Köpte av en kompis en resväske PC med MS-DOS. Det var en bärbar dator med uppfällbar skärm. Datorn liknade en resväska med full storlek på tangentbordet. Den hade monokrom orange plasma-skärm med enorm efterbränning. Hårddisken var på 10 Mb och internminnet på 640 Kb.

Datorn var inte ens i samma liga som min underbara Amiga 500 men jag var tvungen att kompilera Turbo Pascal och ADA för inlämningsuppgifterna.

En del inlämninguppgifter jag skrivit måste jag kompilera i moduler för hela programmet tog 15 minuter att kompilera i ADA-kompilatorn.

I skolan pratade vi om Amiga och Atari, att de var överlägsna IBM PC och vem som skulle vinna och vem som skulle gå till historien.

Min lärare sa ”Det blir IBM PC som är ensam kvar av den enkla anledningen att den är industristandard”.

De som hade råd kunde köpa en PC med Intel 386 och 4 Mb ram.

1991 Panasonic PC – Turbo Pascal

1991 köpte jag en Panasonic bärbar dator med 1Mb ram och 20Mb hårddisk, fyra blåa nyanser på skärmen och en vit bakgrund. Körde Turbo Pascal mest hela tiden och gjorde en massa kul med den.

* Som nybakad gymnasieingenjör gjorde jag en kompilator för 6502-assembler och ett överföringsprogram till C64. Kunde skriva program på PC, kompilera dem och sedan överföra dem till C64 där de kördes.

* Gjorde även ett 8Kb Parallellportsminne med batteribackup där jag kunde lagra data och sedan hämta tillbaka det via parallellporten på PCn.

CharZam