Smart telefon

Poängen med att ha en smart telefon är att du kan ta hand om din vardag mycket enklare. I vissa avseenden finns det snart inget alternativ till en smart telefon.
Den app som är oumbärlig är Mobilt BankID. Den finns tillgänglig för tre mobila operativsystem.
Du kan därmed välja mellan en iPhone från Apple eller en Andriod från Google eller en Windows Phone från Microsoft. I övrigt är det kört eftersom Mobilt Bank ID är navet i din mobila vardag.

Pris

iPhone kostar från 2690 kr (iPhone 5s), medan nyare iPhone modeller kostar från 3990 kr.
Android kostar från 990 kr med moderna Android 6.0 Marshmallow.
Windows Phone kostar från 990 kr och alla kör senaste Windows 10.
Här är Windows Phone och Android vinnarna. Men priset är en engångsgrej, det finns mycket viktigare parametrar.

Uppdateringar

När det slutar komma mjukvaruuppdateringar till din telefon så är den gammal.
Apple är mycket bra på att stödja äldre iPhone telefoner och skickar ut uppdateringar till alla.
Android är en katastrof. Googles Android köps in av telefontillverkare och modifieras. När sedan Google skickar ut uppdateringar til tillverkarna måste de i sin tur implementera dem och skicka ut till sina användare. Ofta skiter de i det. Jag har haft ett flertal Android telefoner och det är bara Sony som håller en godkänd nivå. Detta gör att det finns mängder med osäkra Android-telefoner i användning.
Microsoft håller sina telefoner uppdaterade och plattformen är då homogen. Det är viktigt för utvecklare av appar och för din säkerhet.
Sammantaget gör detta att Apple och Microsoft har väl uppdaterade system medan Googles Android är fragmenterat i en mängd olika versioner.
De klara vinnarna här är Apple och Microsoft. Google har satt sig i en omöjlig situation.

Företagens mål

Apple är ett hårdvaruföretag som även utvecklar mjukvara – iPhone är en Appleprodukt med Apples hårdvara och mjukvara.
Google är ett dataföretag som även utvecklar mjukvara – Android är en mjukvara som säljs till tillverkare för att Google ska kunna samla in och sälja dina privata data. Hårdvaruutvecklarna i sin tur lägger även de sina insamlingsprogram på telefonerna innan de säljs.
Microsoft är ett mjukvaruföretag som även utvecklar hårdvara. Windows Phone är en Microsoftprodukt med Microsofts mjukvara och hårdvara.
Mest förtroende ger jag Apple och Microsoft. Minst förtroende får Google.

Appar – grunden

Det gör det samma om det finns en miljard appar, det viktiga är om det finns appar till det du vill göra. Oavsett operativsystem kommer du att få kompromissa.
Skriv en lista med basfunktioner på vad du vill kunna göra med din telefon och se om det går att göra på respektive operativsystem. Antagligen kommer du att kunna använda alla tre utan problem.
En funktion jag tittade på var om min Garmin träningsklocka kan synkas med telefonen, och ja alla tre har Garmin Connect i sina bibliotek.
Här är alla tre vinnare.

Appar – hett

Vill du haka på trender som till exempel Pokemon GO, eller köra en specifik app, då kommer de allra först till IOS (iPhone) eller till Android.
Ett fåtal appar hittar sin väg till Windows Phone.

Apples användare spenderar mest pengar trots en marknadsandel på 12%.
Androids användare är många med 88%
Microsofts användare är försvinnande få.

Google Android är det mest spridda operativsystemet på telefoner och surfplattor. Android 87,8%, iPhone 11,5%, samtliga övriga 0,7%. (2016 Q3 försäljning i världen)
https://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_operating_systems
Det är inte logiskt att så få väljer Windows Phone.

Vinarna i heta appar är Apple och Android.

Appsäkerhet

Alla tre hävdar att de jobbar med att få bort skadliga appar som helt enkelt vill lura dig på pengar.

Nästa kategori är de appar som har för mycket rättigheter och plockar vad de vill ha från din telefonbok, dina bilder, var du är, och allt du skriver.
Oavsett operativsystem så får du inte tillgång till nätverkstrafiken som går ut och in från din telefon. Du kan inte själv se vilken app som skickar vad av din information till vart.
Du är tvungen att lita på att företaget bakom produkten är ärliga och verkligen ser till att din information förblir privat precis som den ska vara.
Google utmärker sig genom att de själva samlar in privat information i syfte att sälja den. Google skulle behöva blockera sig själva.

Apple och Microsoft har goda intentioner och redovisar hur de hanterar säkerheten och samtidigt tar hänsyn till användarvänlighet. Men så länge jag måste lita på företagen och inte själv kan se med egna ögon vad som händer då kan jag inte utse någon vinnare.

Vinnare: Ingen, men Google kommer ändå sist eftersom de själva plockar din privata data och säljer den.

Synka mot dator

Numera är det mer vanligt att man har en telefon och ingen dator. Tjänsterna på internet tar hand om allt och det är helt enkelt en onödighet att synka din telefon mot en dator.
Apple har synkmöjlighet mot Windows och så klar sitt eget MacOS med hjälp av programvaran iTunes. Ubuntu har eget stöd och kan lägga in musik mm i en iPhone.
Google Android har generella synkmöjligheter och eventuella appar som hårdvarutillverkaren bifogar. Ofta handlar det om att överföra bilder och filer till och från en dator.
Microsoft pratar mycket om dokument och synkning av dessa. Men numera ligger fokus på att samarbeta och då är ett statiskt dokument den sämsta formen av samarbete. Information ligger istället i system som Jira, Confluence, Github. samtalen sköts via Slack. Synka dokument är mycket förlegat om man vill samarbeta effektivt med andra. Men givetvis fungerar alla onlinetjänster utmärkt med Windows phone och man måste inte hålla på med dokument.

Min slutsats

Apple är med som vinnare i varenda del. Det enda som talar emot Apple är priset. Man brukar få vad man betalar för. Det är mycket pengar men är det dyrt?
Google är helt obegripligt väldigt populära bland konsumenterna. Jag själv har haft en rad Android telefoner eftersom Apple är dyra och jag vill köra till exempel Pokemon GO.
Microsoft är med som vinnare nästan över allt. Det är bara bland heta appar som den inte är med. Jag ser Microsoft Windows Phone som en telefon i samma liga som Apples iPhone men till bättre pris.

Kan du avstå heta appar så är Microsoft Windows Phone rätt val.
Vill du köra heta appar och har pengar så är iPhone rätt val.
Har du lite pengar men ändå vill köra heta appar och är villig att betala med din integritet så är Android rätt val för dig.

CharZam