Ubuntu 17.10

En nyhet med 17.10 är att man bytt ut nuvarande desktop mot Gnome3, och grafikmotorn är bytt mot Wayland.
Rent praktiskt betyder det att du inte längre kan:

  • Flytta fönster med CTRL+ALT + numeriska tangentbordet.
  • Ändra tangentbordets upprepningstid och fördröjning. Grundinställningen är patetiskt långsamt. Det går att hitta trix på nätet för att fixa detta.
  • Flytta markören snabbt i texter. Den försvinner och när du släpper markörtangenten poppar den upp.
  • Jag har inte haft muspekarlagg men många andra har upplevt att muspekaren helt enkelt inte hänger med och ritas upp ibland.

Det finns fördelar också:

  • Du får säkerhetsuppdateringar.

Tydligen är det problem i både Gnome3 och i Wayland som är rena buggar. Många människor har problem med detta på nätet.
Det går inte att fortsätta med förra versionen 17.04 eftersom i november kommer det inga fler säkerhetsuppdateringar.

För att du ska slippa bli förbannad och uppretad på Ubuntu 17.10 så är min rekommendation att installera Ubuntu 16.04.3 LTS. Den versionen (.3) kom 3 augusti 2017 och kommer att få uppdateringar ända till april 2021. Nästa år april 2018 kommer nästa LTS version. Förhoppningsvis har Ubuntu + Gnome3 + Wayland lyckats få ordning på de värsta buggarna. Annars ser vi fram emot LTS versionen efter det som kommer i april 2020. 🙂

Ubuntu 16.04 är precis som du är van vid att Ubuntu är. Allt fungerar som vanligt och du kan jobba och spela precis som du vill.

En annan rekommendation är att INTE kryptera startdisken. Annars låter det smart att göra så men Ubuntu visar en extra lösenordsruta innan den bootar, och ibland går det inte att skriva i den rutan. Så om du har ett datorlösen ett hårddisklösen och ett loginlösen då tar det evigheter att starta datorn och dessutom får du starta om när den inte tar vad du skriver. Så skippa hårddiskkrypteringen och lägg dina hemliga data i en truecrypt krypterad fil istället inne i Ubuntu.

 

CharZam