Urbanista Athens – test

Urbanista Athens är ett par InEar öronpluggar som kan spela upp ljud och har också mikrofon för samtal.

Passform

Det första jag fick göra var att byta till de minsta gummiringarna som följde med för att ens få in öronplugga i öronen. Det finns en liten gummiflärp som hjälper till att hålla dem på plats i örat. Jag har sprungit i tre timmar utan problem.

Vattentäta

Jag har använt dem på riktigt svettiga träningspass och det är inga problem alls. Det kan bli lite mysko ljud när örongången är full av svett men fungerar gör det.

Batteritid

Batteritiden är upp till 6 timmar. Jag har inte använt mer än tre timmar på raken och sedan placerat öronpluggarna tillbaka i laddetuiet.
De ska få en rejäl test på nästa tävling som är just ett 6-timmars. Uppdaterar testet då.

Athens talar om när den parkopplar och när den ansluter till en enhet.
Det finns en batteriindikator på etuiet men den visar bara hur mycket batteri som är kvar i etuiet. Det hade varit trevligt om öronpluggarna kunde berätta själva om batteristatus när det var 20%, 10%, 5%, 1% kvar. Så gör de billiga modellerna.

Musik

Musik spelar de riktigt bra. Se bara till att du fixar allt uppkopplingsstrul innan du ska ut på träningspass så du inte blir bindgalen om det strular.

Prata i telefonen

Det är svårt att avgöra hur högt man pratar eftersom inte finns någon överhörning. Har märkt att jag pratar väldigt tyst när jag inte hör min egen röst.

Utomhus fungerar de riktigt dåligt. Här går det att plocka ut en plug och prata i den direkt om man vill strula med det. Då hör du sämre vad den andra säger.

Para med enheter

Det går att para öronpluggarna med flera enheter. Jag har en Apple Watch, iPad, iPhone, Mac och en Linuxdator. De kan alla parkoppla med öronpluggarna.

Jag utöver Urbanista Athens även ett enklare bluetooth med två pluggar och en kabel emellan. De heter De kostar 399 kr på Kjell.com. De klarar att växla enhet genom att man klickar på enheten i bluetoothlistan och sedan kopplar den upp. Bra ljud men dålig batteritid.

Urbanista Athens är riktigt dålig på att växla enhet. Jag har gett upp att använda dem på alla enheter och parkopplar dem nu bara till Apple Watch för att användas enbart till löpbandsträning när jag inte ska ta emot samtal.

Övrigt strul

Du får ingen förvarning när ena öronpluggen slutar fungera. Trots att det borde finnas batteri kvar så hjälper det enbart att ladda båda ordentligt med sladd i etuiet och sedan parkoppla igen.

Slutsats

Jag trodde att Urbanista Athens skulle vara lika bra som de billigare Roxcore Flow-A men med längre batteritid och vattentäta. Så är inte fallet.

Är nöjd med batteritid och att de är vattentäta. Laddningsetuiet är toppen och ansluts med medföljande usb-c sladd.

Hade det gått att föra ett samtal genom öronpluggarna då hade de varit godkända. Då hade jag parkopplat dem till iPhone enbart. Huvudproblemet är avsaknaden av överhörning.

Hade de kunnat användas till alla mina enheter och växla mellan då hade de varit ännu bättre.

Hade de dessutom berättat om batteristatus och ge lite mer information om vad som är fel då hade de varit ännu bättre.

Men allt det här låter som att mjukvaran behöver uppdateras. Det kommer väl i nästa firmwareuppdatering? Tyvärr det finns inga uppgraderingsmöjligheter.

Betyg

Skulle jag rekommendera Urbanista Athens?
Ja om du enbart använder dem till att lyssna på musik på en enda enhet och inte använder dem för att prata i telefonen, då möjligen.
Med det snäva användsningsområdet kan de få 3 av 5 för det är fortfarande en del strul med dem.

De är inte en ersättare för ett vanligt headset med sladd. Hade du tänkt ha dem som ersättare då får de betyget 2 av 5.

CharZam