Canvas fingerprinting

Påhittigheten hur du ska kunna bli identifierad på nätet är oändlig. Ett sätt som är svårstoppat är Canvas fingerprinting.
Det går ut på att javascript på sidan du besöker använder Canvas för att rita något och sedan räkna ut ett ID.

Canvas är ett grafiskt område där du med hjälp av Javascript kan rita och till slut skapa tex spel. Mycket användbart.
Det är många delar i ett grafiskt system. sammantaget gör det att grafiken som ritas inte blir helt identisk mellan olika datorer. Det finns många variationer.
Så med hjälp av dessa variationer kan man då räkna fram ett hyffat ok ID på ditt system. Det IDt och data om vad du gör på webbsidan kan då delas med andra webbsidor som då vet vaD din dator har besökt och gjort.
Läs mer fakta på Wikipedia (engelska) om Canvas fingerprinting.

Här är en Canvas fingerprint detektor så du kan se vad som kan hittas på din dator med Canvas fingerprinting.

Det finns en artikel som berättar mer (engelska) om Canvas fingerprinting och hur utbrett det är.

WordPress använder Canvas för att detektera om du kan använda emojs. Det är onödigt och genererar en varning i Tor browser. Det här har tagits upp i en bugg-rapoortering till WordPress.

Om du driver en webbsida med WordPress 4.2 eller senare och är mån om dina besökares privatliv, då kan det vara vettigt att undvika Canvas-trick. I fallet med WordPress så kan du ”laga” WordPress, det finns en guide här. Jag har sett till på den här siten att Emoj-scriptet inte skrivs ut, men det varnas ändå så det finns mer problem i WordPress som inte hittats ännu.

Som besökare på olika siter, hur kan du se till att du inte råkar ut för detta? Canvas är användbart och har många legitima användningsområden.

Med webbläsaren Tor Browser får du en detektor som varnar dig om en webbplats försöker använda Canvas fingerprinting. Tor Browser är Firefox men du får en rad fördelar om du gillar säkerhet och privatliv mer än funktioner och enkelhet på webbsidorna du besöker.
Du kan nu neka en site att använda Canvas, men dina val sparas inte till nästa gång eftersom Tor browser inte vill lämna några spår av din aktivitet.
Du kan ändra detta i Tor browser genom att surfa till: about:config ,söka efter memory_only och ändra från true till false. Nu sparas dina val på hårddisken och inte bara i minnet.

I webbläsaren Firefox kan du söka efter tillägg, men där finns just nu inga bra tillägg som fixar problemet med Canvas fingerprinting.
Webbläsaren Chrome är ett säkerhetsproblem i sig så det gör det samma om det finns bra tillägg till den.

Jag hoppas att du med den här spretiga texten fått en snabb hum om att Canvas fingerprinting existerar.

CharZam