Skydda Macens tangentbord

Tangenterna på en macbook är känsliga. Det går fort att slita ned ytskiktet på tangenterna. Med bakgrundsbelysningen syns det snabbt.
Efter några månader är det en grop i tangenten och efter några år har jag haft tangenter som delat på sig och ramlat av.

För att undvika mer slitage på nya och gamla macar har jag skaffat skyddsfilm som man normalt sätter på skärmen till en telefon eller surfplatta.

Hitta material

Numera är det vanligt med härdat glas istället för skyddsfilm på telefoner och surfplattor. Skyddsfilm går att få tag på.
Var kan man få tag på så mycket skyddsfilm som möjligt för så låg kostnad som möjligt?
Jag brukar handla på My Trendy phone och hittade billig skyddsfilm där.

Med lite filtrering går det att hitta fler.

Klipp till

Mät tangenterna. På Mac fungerar 15mm x 15mm på de flesta tangenter.
Rita upp och klipp ut. Om filmen är för stor kommer den att hänga ut över kanten och klistra fast tangenten mot underlaget.
Tangenterna har svagt rundade hörn.

COMMAND-knapp som genomgått ett års programmering

Applicera på tangenterna

Var försiktig när du sätter dit skyddet på en tangent. Du kan ta bort skyddet igen men håll då nere tangenten så den inte lossnar från datorn.

Jag valde att sätta skydd på de vanligaset tangenterna först. Min COMMAND-tangent är den som brukar få mest skavanker. Sedan är S, E, F tangenter jag använder ofta när jag spelar.
Alla tangenter kommer att få skydd framöver.

Har även skyddat redan drabbade tangenter på äldre datorer för att inte få ännu mer skador på dem. Jag har haft tangenter som blivit så urgröpta att de delat på sig och lossnat.

Höger markörknapp som började med en litet skrap med nageln och sedan blev det mer.

Speltangenterna SEF samt COMMAND har fått skyddande film.

CharZam